Maria Magdalena – Jopen

Maria Magdalena – Jopen

Brouwerij: Jopen

Locatie: Haarlem, Nederland

Bierstijl: Black India Pale Ale

Alcoholpercentage: 6.0%

Untappd: 3.6

Mijn score: 3.5

Maria Magdalena is alweer de derde van de Jopen-bieren die ik review, maar lijkt in elk geval qua stijl zeker niet op de Heavy Cross en de Meesterstuk. De Black IPA stijl is vaak een vreemd mengelmoesje van stijlen wat toch lijkt te werken. De bittere hoppigheid van een India Pale Ale, gemengd met de gebrande mouten van een Stout. Het is een minder populaire bierstijl, vaak omdat het gros van de bierdrinkers eerder van een fris-en-fruitige IPA houden, maar dat maakt het zeker niet minder interessant. Untappd vertelt me dat dit de zesde uitvoering is van de Maria Magdalena, dit keer met Citra- en Mosaichoppen. Citra staat bekend om haar citrussmaken, terwijl Mosaic eerder bekend staat om smaken van tropisch fruit en steenvruchten. Beide hopsoorten kunnen zowel als bitterhop als aromahop gebruikt worden. 

De eerste geur is meteen al hoppig. De Citra en Mosaic laten zich goed horen, en de geur van tropisch fruit komt je tegemoet. De fraaie schuimkraag van deze gitzwarte drank houdt goed stand, terwijl de textuur van Maria Magdalena niet overdreven romig is. De eerste smaak is bijzonder fruitig en hoppig, waar die smaken van steenvruchten en tropisch fruit erg aanwezig is. Maar denk daardoor niet dat het een gewone IPA is met een donkere kleur, want die smaken nemen snel af in de nasmaak, waar er vooral gebrande mout tevoorschijn komt. Die gebrande mout gaat mooi gepaard met de hopbitterheid in de afdronk, wat tot een Stout-achtige afdronk leidt. 

Zoals ik eerder al zei is de Black IPA stijl een beetje een mengelmoesje. Maar het is vooral een erg mooi mengelmoesje. Er zijn, in mijn beleving, twee varianten op de Black IPA. Je kunt een Stout maken met een toevoeging van hop, of een IPA maken met een toevoeging van gebrande mouten. Maria Magdalena is duidelijk een voorbeeld van dat laatste. De smaken van de hoppen zijn uitgebreid en complex, terwijl de mouten vooral als nasmaak gebruikt worden, om naast de hopbitterheid plaats te nemen. Begrijp me niet verkeerd, dat is een mooie invulling van de Black IPA. Bovendien is het een mooie manier om mensen die van het fris-en-fruitig segment houden te introduceren in de prachtige wereld van donkere bieren. Dus mocht je die donkere mouten ook willen kunnen waarderen, begin dan bij de Black IPA’s; bijvoorbeeld Maria Magdalena. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *