Brouwerij: Omer Vander Ghinste
Locatie: Bellegum, België
Bierstijl: Flanders Sour Ale
Alcoholpercentage: 5.5%
Untappd: 3.71
Mijn score: 3.75
De Flanders Red Ale bierstijl is een ‘aquired taste’. Als je van mening bent dat je bier moet leren drinken, dan zou ik dat eerst doen voor je je waagt aan een sour, laat staan aan een van de mooie Belgische fruitbierstijlen. De zoete fruitsmaken in de eerste slok gaan over in een straffe, scherp zure nasmaak, en als je dat niet gewend bent zal je meteen denken dat het bier niet goed meer is. Niets is minder waar, want het zoete met het zure combineren staat aan de grondslag van deze bierstijl, dankzij de bijzondere vergisting.
Een basisbier van gerstemout en onvermoute tarwe, met de nadruk op karamelmouten, zorgen voor een zoet Oud Bruin bier. Na de vergisting wordt dit bier versneden en in vaste hoeveelheden toegevoegd wordt aan zogeheten foeders. Dit zijn eigenlijk gewoon grote houten vaten, maar dan zo groot dat de smaak van het vat geen tot weinig invloed heeft op het bier. In deze foeders zit een lambiekbier (fruitbier van spontane vergisting) van minstens anderhalf jaar oud. De gisten in dit lambiekbier gaan wederom aan de slag, maar dan met de overgebleven suikers van het basis moutbier, en de melkzuurbacterien in de lambiek zorgen voor de karakteristieke zure nasmaak.
De smaak van dit bier verschilt heel erg per slok, gebaseerd op hoe je het drinkt. Als je besluit om gewoon een slok te nemen, even te spoelen in je mond en hem daarna door te slikken, dan proef je weinig anders dan de tonen van rood fruit in het begin, en een pittige zure smaak voor de rest van de smaakbeleving. Maar lambieken zijn niet gemaakt om doordrinkbaar te zijn. Ze zijn gemaakt om voor te gaan zitten.
De geur van dit bier is bijna appeltjeszuur, met hints van kersen en ander rood fruit. De eerste smaak is een frisse koolzuurbubbel, alsof het champagne is, maar lost al snel op in zachte tonen van kandijsuiker en karamel, dat appelzuurtje, en kersen. Dan, heel kort, komt de zoete Oud Bruin tevoorschijn met die karamelmouten. Tot slot is er het soort zuur in de nasmaak waardoor je tong en je wangen een beetje tintelen, en je eigenlijk meteen de volgende slok wil nemen.
Een Flanders Sour Ale is een moeilijke bierstijl om goed te krijgen. Het zure van de lambiek neemt al snel de overhand als de Oud Bruin te zoet is, terwijl als de Oud Bruin niet zoet genoeg is, je eigenlijk alleen de lambiek proeft. Qua smaakbeleving is het dan ook niet gek dat de smaken van de Oud Bruin minder prominent zijn dan verwacht. Maar in de kleur en de geur van dit bier is ‘ie zeker sterk aanwezig. Het is eventjes zoeken naar de Oud Bruin in de smaak, maar hij zit er wel degelijk, en brengt een subtiele balans aan dit mooie bier. Het is dan ook niet gek dat dit bier op de World Beer Awards 2015 de prijs voor World’s Best Dark Beer in de wacht wist te slepen.
Pingback: Cuvee des Jacobins Rouge – Barts Bier